Jdi na obsah Jdi na menu
 


Papoušek horský (kouřový)

Popis

Tento papoušek se pozná podle žlutozelené hlavy, červeného zobáku. Prsa a břicho má žlutozelené, křídla žlutozelená s černým a červeným pruhem a na okraji jsou modrá. Ocas je černý. Samec se od samice pozná na první pohled ve zbarvení. Sameček je převážně žlutý, má tmavý ocas a červené skvrny na křídlech jsou výraznější než u samice. Samička je spíše zelená a na první pohled není tak pestře zbarvena. Ocas tmavě modrozelený. Krajní ocasní pera jsou na spodní straně lemována růžově.

Život v přírodě

Papoušek horský (kouřový) žije v přírodě v párech, ale i ve skupinách či hejnech. Převážně je najdeme v lesích, na polích, kde dělají škody zemědělcům a také v otevřené křovinaté krajině. Patří také mezi nejlepší letce Austrálie. Doba hnízdění v jeho domovině probíhá od srpna do ledna. Jeho hnízdo je hluboké 4 až 5m. Při hledání potravy je velmi opatrný a tichý.

Potrava

Těmto papouškům poskytneme jako základní krmivo směs semen pro střední papoušky a také doplníme o různé druhy ovoce a zeleného krmení. Při hnízdění podáváme vaječnou míchanici, naklíčené zrní a větší množství zeleného krmení. K okusu můžeme použít čerstvé vrbové větvičky a neošetřené větvičky ovocných stromů. Také musí mít vždy dostatek gritu na trávení, aby se jim mohl podle potřeby zásobit.

Chov

Papoušek horský se hodí spíše do velkých a prostorných voliér, jelikož se velice rád proletuje. Voliéra musí být vždy delší než vyšší. Do klece papoušek kouřový nepatří, a to se také týká malých pokojových voliér.

Hnízdění

Papoušci hnízdí nejčastěji v dubnu nebo v květnu, ale pouze 1x v roce. Ojediněle se stane, že zahnízdí dvakrát. Papouškům poskytneme kmenovou budku. Budka o průměru 35 cm a výšce asi 70 cm je nejvhodnější, vletový otvor 7 až 8cm. Papoušci zahnízdí i ve větších budkách (výška není podmínkou). Nepletou si žádné hnízdo proto můžeme na dno dát vlhkou rašelinu a směs hoblin. Mláďata vylétnou z budky asi ve stáří 5 týdnů. Mláďata jsou po vylétnutí spíše podobná matce a teprve po roce a půl se plně vybarví. Trvá však ještě dalšího půl roku než je můžeme nechat hnízdit.